Légy Bátor

blog-img

31, January, 2023Posted by :philothea_klub(0)Comments

A „Légy bátor! – Foglalkozások fiataloknak” című projektünk 2021. szeptember 24 – december 19. között valósult meg, 38 fiatal részvételével.

A programsorozat heti csoportos találkozásokat, konferencián való részvételt, kirándulásokat és sporteseményeket foglalt magában. A találkozások alkalmával fontosnak tartottuk az identitás- és személyiségfejlődésre, valamint a közösségépítésre is hangsúlyt fektetni, így változatos, színes programokat állítottunk össze.

A projektet egy keresztény, a CE Szövetség által szervezett „Van erőm!” című konferencián való részvétellel indítottuk, majd heti csoportfoglalkozások kapcsán olyan kérdéseket és témákat jártunk körbe, mint az erősségek és gyengeségek kérdése – hol bukunk el és mit tanulhatunk belőle, az önszeretet fontossága, az online térben való jelenlét – mi az, amire figyelni kell, mit tehetünk meg és mit nem. 

Az elmúlt időszakban nagyon gyakorivá vált iskolai bántalmazások kapcsán fontosnak tartottunk egy pszichológus vezetésével interaktív előadást tartani a verbális agresszió témakörében is, mely igen nagy népszerűségnek örvendett. Az előadás során, illetve az azt követő beszélgetések kapcsán kiderült, hogy nem volt a csoportban olyan fiatal, aki valamilyen módon ne lett volna érintett a kérdésben, valamilyen formában mindenki részese volt élete során verbális bántalmazásnak. Nagyon jó hatással volt  a fiatalokra a közösségben való megosztás lehetősége, hogy beszélni tudtak tapasztalataikról és megélhették, hogy sokan mások is hasonló cipőben járnak, illetve közösen kereshettek megoldásokat a problémákra.

A nagyon problémás környezetből érkező fiatalok számára, akiknek nem jelentett megoldást pusztán a közösségben megbeszélni a felmerülő problémákat és közös megoldásokat keresni rájuk, azok számára egyéni mentorálást biztosítottunk.

A projekt közösségépítő részét szabadban eltöltött tevékenységek során igyekeztünk megvalósítani, például egy Maros-völgyi vagy a honismereti kirándulás kapcsán, vagy éppen egy Csíkszentdomokos mellett történő faültető akció keretén belül. A honismereti kiránduláson Székelyvéckére látogattunk el, ahol a gyönyörű környezetbe épített százévesnél öregebb székelykapuk felhasználásával kialakított keresztúton mentünk végig – felfelé Jézus szenvedéstörténetét követve, lefelé úton pedig a kapuk hátoldalán a magyarságtörténet egyes mozzanataiból szemezgetve. A tetőre érve a helyi polgármester mesélt a falu és a kápolna építésének történetéről.  A kirándulás egy másik megállója Gyergyóditró volt ahol a budapesti Lánchíd és Parlament kiállított makettje mellett az impozáns Jézus Szent Szíve Templomot is meglátogattuk, ahol egy helyi idegenvezető mesélt a templom történetéről. A fiatalok élvezettel vettek részt a kiránduláson és érdeklődve figyelték az elhangzott történeteket. A honismereti kirándulás kiegészítéseként a mindenszentek ünnepét megelőző találkozáson a marosvásárhelyi református temetőbe látogattuk meg a város elhunyt hírességeinek sírjait, ahol a gyertyagyújtás mellett megemlékeztünk életük és munkásságuk fontos állomásairól is.

Szintén a projekt közösségépítő részét szolgálta az adventi időszakban megszervezett koszorúkészítés, melynek keretében mindenki megalkothatta és hazavihette saját adventi koszorúját, valamint a karácsonyra való készülődés és a befelé-, illetve egymásra történő figyelés elősegítésére szervezett dicsőítő est és Kett pedagógiás betlehemi történet előadása is.

Összességében úgy gondoljuk, hogy a projekt eseményei sikeresen lezajlottak, a fiatalok jól érezték maguk, pozitív hatással voltak rájuk a csoport – és közösségi alkalmak is, melyeket reméljük, hogy valamilyen formában a továbbiakban is folytatni tudunk.

Köszönjük a támogatást!

Leave Comments