CÉLEGYENES!

blog-img

17, November, 2022Posted by :philothea_klub(0)Comments

Amikor a Célegyenes! nevet adtuk a 2020-as ifjúsági projektünknek még nem is tudtam, hogy valamikor a század elején a CE Szövetségnek ez volt a jelszava. Több programból állt ez a projekt: iskolai programok, szülők iskolája, tanárok képzése, szabadidős tevékenységek fiataloknak, szakmai konferencia. Sajnos a járvány miatt a terveink nem úgy valósultak meg, ahogyan terveztük.

A karantén miatt a 2019-2020 as tanév második felében nem volt tanítás így az iskolai programok nem folytatódhattak. Ugyancsak negatív hatással volt a járvány a szülők iskolájára, tanári képzésekre nézve. Ezért külön örültünk annak, hogy sikerült megtartani a tervezett alkalmak egy részét, az iskolai programokat sikerült megvalósítanunk. A járványhelyzet miatt nagyobb hangsúly tevődött a szabadidős tevékenységekre, kirándulásokra mint más években. A szabályozásokat betartva nagyon sok helyre sikerült eljutnunk a fiatalokkal.

Rögtön a tavaszi karantén lejárta után egy néhány órás erdei sétára mentünk a város melletti Kishegyszőlőbe. Az eseménynek számunkra is hihetetlen népszerűsége volt, nagyon sok fiatal vett részt rajta, ami megerősített abban, hogy a kamasz korosztálynak nem csak szüksége, de igénye is van a közösségre, a személyes találkozásra, kapcsolódásra és beszélgetésre. Ez után igyekeztünk minél több kinti tevékenységet szervezni nekik: voltunk az állatkertben, elmentünk egy levendulásba, túráztunk Istenszékén, a Tordai hasadéknál és a Bekecsen is, jártunk kalandparkban, eveztünk a Maroson és az iskolakezdés után kisebb délutáni kiruccanásokra mentünk a városhoz közeli helyekre – pl. Koronkára.

A túrákat a fiatalok nagyon szerették, sokuknak jelentett fizikai kihívást, de mindenki lelkesen csinálta végig az utakat. Akik nehezebben birkóztak meg a hegymászással, azokat nagyon szépen támogatta és biztatta a csoport másik fele, ahogy egyre összeforrottabbá vált a csapat. A kalandparki elemek és az evezés is sokak komfortzónáját lépte túl, de mindenkinek sikerült önmagát legalább egy kicsit meghaladni és leküzdeni a félelmeit.

A fiatalok nagyon sok élménnyel gazdagodtak, sokuk először járt a fent említett helyeken vagy éppen először volt lehetősége kipróbálni a kajakozást/evezést és hetekkel, hónapokkal később is élénken éltek bennük az élmények. A közös kirándulások kapcsán a fiatalok megélték a csapat és a közösség jelentőségét, az egymás segítésének fontosságát. Sok barátság szövődött vagy már meglévő ismerettségek kezdtek mélyebb kapcsolódásokká alakulni. A fiatalok nagy része hetente visszajár a rendszeresen szervezett alkalmainkra.

A Philothea Klub Célegyenes! projektje a Magyar Kormány támogatásával valósult meg.

Leave Comments