Hírlevél 2022

blog-img

15, February, 2023Posted by :philothea_klub(0)Comments

Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az Úr – : békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek.” ( Jer 29:11)

Kedves olvasó!

Eljött az év utolsó hónapja és a Philothea Klub csapata, nagy hálával ünnepli az elmúló évet, hiszen nagyon sok program és tábor került megszervezésre. Összeségében egy nagyon színes, kalandokkal és élményekkel teli évet zárunk. Ha lemaradtál volna bármelyik beszámolóról, itt a lehetőség, hogy elejétől a végéig átjárd velünk a 2022-es évet.

HÁZASSÁG HETE

Köszönettel és hálával a szívünkben tekintünk vissza az idei Házassághetére, melynek keretében egy év kihagyás után újra eljutottunk néhány  marosvásárhelyi iskolába február 15-25. között. Idén összesen 4 iskolába jártunk, ahol 28 osztályába osztották meg a párok történeteiteket, bizonyságtételeitek, amit összesen 728 diák hallgatott.

Újonnan csatlakozott párok közül többeknek sikerült kilépnie a komfortzónájából és félelmüket, szorongásaikat leküzdve bepillantást engedtek életük személyes és intimebb részeibe a tizenévesek előtt.

A tapasztalatok és visszajelzések alapján a diákok nyitott szívvel és kíváncsisággal fogadták a párokat, érdeklődve hallgatták kapcsolatuk alakulásának történetét.

Az idei Házasság hetének iskolai szolgálatában résztvevők, akiknek köszönjük szépen szolgálatukat: Kötő Barna és Anita, Katona Zsolt, Lengyel Krisztina, Lukács Lőrincz Vilmos és Csilla, Moșneag Kovács Kinga, Puskás Ferenc és Enikő, Sárkány Tamás, Sófalvi Szabolcs és R Szabó István.

Akinek szintén sokat köszönhetünk a megvalósulásért, azok a tanárok, akik meghívtak, órarendeket egyeztettek és fogadták az érkező párokat: Borbáth Annamária, Fábián Olga, Kakucs Annamária és Páll Melinda. 

TINIKLUB

Hálával tekintünk vissza az idei év Tiniklub alkalmaira is, melyeknek színességét és élményekben gazdag alkalmait tavalyihoz hasonló módon sikerült megvalósítani. A tavaszi félévben és őszön is tematikus alkalmak sorozatait indítottuk el, az év első felében a Tízparancsolat egyes törvényeit dolgozva fel különböző lelkészekkel és meghívottakkal hetente, vagy éppen a Tiniklub önkéntes munkatársainak segítségével, a második felében pedig a Bibliában szereplő és azon kívüli hithősök életét és történetét tárva a fiatalok elé.

A tematikus alkalmak mély beszélgetésein túl lehetőséget teremtettünk az extra alkalmakon való részvételre is, melyek szépen kovácsolták a közösséget és olyan élményeket igyekeztek nyújtani a fiataloknak, melyben sokuknak ritkán lehet része. Több alkalommal sikerült a természetben töltődni egy-egy túra vagy rövidebb kirándulás során. Jártunk a Zászpáson, a Nyomáti tetőn és Kalotaszegen is kirándultunk egy egész hétvégét megtöltve színes élményekkel. Az őszi kalotaszegi kirándulásunk vendéglátója a bogártelki református gyülekezet lelkésze volt, aki a hétvége során körbevezetett a környék XII. századi templomaiban, begmutatta a cifra Kalotaszeg népművészetét és a vidék természeti csodáit, szépségeit. A tiniknek nagy élményt jelentett ez a kirándulás, szülőktől is érkezett visszajelzés, hogy mennyire meghatározó és pozitív élménye volt.

NÉMET GYEREKKLUB

Mia, a tavalyi évben érkezett németországi önkéntesünk a tavaszi félévben még izgalmas, játékos és különböző tevékenységekkel színesített nyelvoktatást tartott az V-VIII. osztályos gyerekeknek, akik mellé szívesen csatlakoztak néhányan felsőbb tagozatról is. Az oktatást minden alkalommal valamilyen kézműves tevékenység, vagy akár közös főzés mélyítette el és tette kézzelfoghatóbbá a gyerekek számára. A tavaszi vakációban még egy Harry Potter napra is sor került, melynek során a hires sorozat tematikájával szórakoztak és tanultak játékosan a résztvevők. Az önkéntes év lejárta után azonban sajnos nem érkezett újabb váltás, így szeptembertől nem sikerült újraindítani a Német Gyerekklubot.

 VAKÁCIÓS GYEREKKLUB

Július első hetében zajlott a vakációs gyerekklub, ahol 30 gyerek vett részt a meghirdetett programokon. Voltak, akik már a tavalyi élmények miatt jelentkeztek ismét, de jó volt látni az újan csatlakozókat is. A programunk nagyon színes tervezése egybeöltötte a Marosvásárhelyi vár látogatását, majd a Sapientia könyvtára került sor, ahol a robotika- és kertészmérnöki laborokban sétálgathattunk. Ez után, a Teleki- és Máriaffy kastélyok kerültek sorra, illetve, a torboszlói tájház és a bekecsi gyógynövénytúrát és a Néprajzi és Népművészeti Múzeumot sem hagytuk ki. Festettünk üveget, játszottunk, énekeltünk, történeteket és meséket hallgattunk.

Külön köszönet különleges vendégeinknek és vendéglátóinknak: Röhrig Gézának, Bustya Jutkának, Dr. Madaras Sándornak, akik segítettek ezeknek a színes és élménydús programoknak a megvalósításában. 

TINITÁBOR

Az idei évben a Tinitábor szervező csapatának nagy része újonnan csatlakozó munkatárs volt, aminek nagyon örültünk. A 2022-és év témájának a „hARCAInk” címet adtuk, amelyben egy csavarral megfogalmazva szerepelnek mindennapi harcaink és az ezekhez kapcsolódó Isten arcai is. A táborban arról beszélgettünk, hogy milyen harcaink vannak, ezek hogyan kapcsolódnak Istenhez. Az életünk során gyakran azt érezhetjük, hogy folyamatosan harcolnunk kell, hogy elfogadjanak bennünket, hogy értékesnek érezhessük magunkat. Harcolunk a céljainkért, a külső nehézségek és belső kétségek ellen, amelyek miatt gyakran elbizonytalanodunk. Ezeket a kérdéseket körbejárva, előadások, kiscsoportos és sok személyes beszélgetés során bontottuk ki a témát, mely a visszajelzések alapján sok résztvevő fiatal életében jelentett kapaszkodót A tábor végén nagyon sok visszajelzés érkezett arról, hogy mennyire jó volt megtapasztalni az elfogadást és az érzelmi biztonságot, amelyet a kialakult személyes kapcsolatok tettek lehetővé. Többen visszajelezték, hogy bár szülői vagy baráti nyomásra jöttek el a táborba, már számolják vissza a napokat a jövő évi találkozásig. A beszélgetések és előadások mellett sok csapatjátékra, tábortűzre és egyéb szabadidős tevékenységre is sor került.

Külön öröm számunkra, hogy többen is az elmúlt évek résztvevői közül betanuló munkatársként voltak jelent a táborban, akik, közös terveink szerin 2023 nyarán a gyerek-, illetve tinitábor szervezésébe fognak bekapcsolódni önkéntes segítőként.

GYEREKTÁBOR

Július 18-23 között került megszervezésre az idei “Gyüjtsünk kincseket a mennyben" témájú gzerektábor a Bonus Pastor Alapítvány közremüködésével, Szeltersz fürdön. A táborban 47, 10-13 éves gyerek vett részt, 14 munkatárs közremüködésével. 

A napi iygalmas történetek és elmélyítő tevékenységek és kiscsoportos beszélgetések mellett bővenvolt lehetőség a barkácsolásra, játékra, ismerkedésre és közösségépítésre is. Egy igazi kalandos nap keretében traktorokkal látogattunk el az Almási barlanghoz és jártuk végig az odáig vezető szurdokrendszert, ami fárasztó, de nagyon pozitív és maradandó élménynek bizonyult.

Talán a legtöbbet mondó visszajelzés a táborról a gyerekek viszonyulása volt, akik közül többen is felvetették a tábor végéhez közeledve, hogy amint elég nagyok lesznek – számításaik szerint egy-két éven belül – ők is csatlakozni fognak a gyerektábor szervezőcsapatához. Nagyon áldásos tábori hetet tudhattunk mögött rengeteg pozitív élménnyel és visszajelzéssel, amiért igazán hálásak vagyunk és izgatottan várjuk a jövő felnövekvő generációjának csatlakozását az elkövetkező években.

ISKOLAI PROJEKT

Az iskola projekt egy hosszú évek óra sikeresen működő programja a Philotheának. Tavasszal nagyon sok iskolában a bullying témáját boncolgattuk a fiatalokkal. Ennek keretében szóba kerültek az ezekben a szituációkban kialakuló szerepkörök és ezek a hatásai a személyes életünkre. A gyerekek nagyon nyíltak voltak a téma kapcsán és sokat reflektáltunk arra, ahogyan ez a jelenség rövid- és hosszútávon is kihat a személyiségünk fejlődésére és életünk alakulására. 

Az idei trendnek megfelelően „Az internetfüggőség” – témakörét is sok iskolában jártuk körül. Meglepően sokan vallották azt, hogy álmatlanság van jelen az életükben a sok telefonhasználat miatt. A tinik átlagban 4-6 órát interneteznek naponta, de vannak, akik túlhaladják ezt és elérik a napi 8 órát is. Ezért fontosnak tartottuk, hogy felszínre hozzuk az internetfüggőség veszélyeit, illetve a függőség kialakulásának a problémáit. A fiatal generáció hatalmas információáradatnak van kitéve, ami nagy hatással van az életükre és a személyiségük fejlődésére is. A történeteiket hallgatva megdöbbentő, hogy mennyien küzdenek közülük például alvászavarral, szorongással vagy a mértéktelen internetfogyasztás egyéb negatív hozadékaival. A beszélgetés során az identitás kérdését is felszínre hoztuk, hiszen azok a tartalmak, amiket fogyasztunk hosszú távon befolyásolják, meghatározzák a világról alkotott elképzeléseinket, értékrendünket és a dolgokhoz való viszonyulásunkat is.

A bullying és internetfüggőség témáján kívül szintén igény volt még egyéb tematikus órákra is, mint a csapatépítés, osztályon belüli konfliktusok feltérképezésére és megoldása, pályaválasztási tanácsadás vagy akár alkoholfüggőség is. Hálásak vagyunk, hogy több, mint 400 diákhoz sikerült eljutnunk a különböző tematikájú órákkal a marosvásárhelyi Elektromaros Líceumba, Pedagógiai Líceumba, „Constantin Brancusi” Szakközépiskolába, illetve alsóbb tagozaton a 6-os Számú Általános Iskola és a koronkai „Toldalagi Mihály” Általános Iskola diákjaihoz.

FELTÖLTŐ

„Felhők fölött szivárvány, Azt lesi egy királylány, Ami nagyon szép látvány.” – a pénteki FeltöltŐ alkalmon született kis vers, a gyerekek alkotása.

Az idei oktatási év kezdetével nem csak az iskolai projektek indultak újra, hanem egy újabb FeltöltŐ sorozat is, ami kimondottan V-VII osztályosoknak szól. Az programsorozatot a nyári gyerektábor őszi utótalálkozójával indítottuk útjára, ahol a találkozás örömén túl felelevenítettük nyári élményeinket, csapatokban vetélkedtünk és beszélgettünk személyes emberi kapcsolatok fontosságáról az életünkben.

A gyerekeknek minden pénteken másfél óra keretében szervezünk színes, érdekes és interaktív programokat. A sok játék és éneklés mellett volt, hogy tanítómesét olvastunk és azt boncolgattuk a gyerekekkel. Voltak, akik nyíltan meséltek történeteikről és reflektáltak egymás tapasztalataira is, ami pozitívan járul hozzá a gyerekek személyiségének fejlődéséhez és az egymás közti baráti kapcsolatok mélyítéséhez is. Az alkalmak során nem maradhat ki a szórakozás, a barkácsolás és a hitmélyítő program sem, amire hétről hétre várjuk a gyerekeket.

JÁTÉKOS ROMÁNÓRA 

Idén ősztől folytatódott a játékos román nyelvtanítás az V-VII. osztályos diákok körében, Simonfi Éva vezetésével. Ezeken a heti rendszerességű alkalmakon a gyerekek a nyelvtani szabályok helyett a való életben előforduló, életszerü szituációkon keresztül, szabad beszédben és játékokon, kézműves tevékenységeken keresztül gyakorolják a nyelvet, így téve szert arra az önbizalomra amire a hétköznapokban is szükségük van a román nyelvvel való találkozás és használat során. A nyelvtanításnak ez a fajta szabadabb és spontánabb gyakorlása sok gyerekben oldotta már azt a kezdeti feszültséget és szorongást, amit a román nyelvórákan való részvétel mindeddig jelentett számukra, így a program egyre nagyobb népszerűségnek örvend, amire a szülőktől is egyre több pozitív visszajelzés érkezik. 

KARÁCSONYI VÁSÁR

A Philothea Klub hagyományos karácsonyi vására már egy igazi adventi hagyománnyá vált számunkra. Nagyon örülünk neki, hogy az egyre népszerűbbé váló programon idén 17 kézműves állította ki termékeit, amivel megtelt a Philothea Klub nagy terme. 

Csodálatos kézzel készült ékszerek, textil szalvéták, nesszeszerek, könyvtartók, levendulás- kerámia- szatén- és szalma díszek, mosható párnák, natúr kozmetikumok, kerámiák, kézzel festett fatáblák és megannyi mézeskalács pompázott a nagy teremben. A vásár kínálatát tavalyihoz hasonlóan online formába is elérhetővé tettük, de személyesen is látogatható volt.

Örömünkre szolgált, hogy ismét sikerült megszervezni a vásárt és teret tudtunk biztosítani a helyi kis kézműves termelők és vásárlók találkozásához. 

LELKIGONDOZÁS, TANÁCSADÁS

A Philothea Klub tevékénységéhez a kezdetek óta hozzátartozik a lelkigondozás. Ez sokszor informális keretek között zajlik, ha valaki éppen belép egy teára vagy baráti beszélgetésre, amiből mélyebb lelkigondozói beszélgetés szövődik, de sokszor előre leszögezett keretek között, heti vagy kétheti-havi rendszerességgel zajlanak ezek az alkalmak. Legtöbben a fiatal felnőtt vagy kamasz korosztályból igénylik ezt a támaszt, akiknek a szűk családi körükben nincs, akivel problémákat tudnának megbeszélni vagy tanácsot kérni.

Több alkalommal a problémák meghallgatásán, lelkigondozáson és tanácsadáson túl munkahelykeresésben segítjük a fiatalokat és munkahelyi mentorolásban, hiszen az iskolapadból a munka világába kilépve sokszor éri csalódás őket, illetve szembesülnek olyan helyzetekkel, amit tapasztalat hiányában nem tudnak hogyan kezelni.

A megtartó közösségi háló kulcsfontosságú elem ezeknek a fiataloknak az életében, akik sokszor második otthonukként tekintenek a Philotheára, mint közösségre.

DIAKÓNIA

A Help4Change egyesület megkeresésére diakóniai projektekben vettünk részt: szükségben lévő személyek és családok feltérképezése, igények felmérése, élelmiszer és ajándékcsomagok kiosztása, gyerekotthonok számára gyűjtőakciók.

ÉVZÁRÓ A MUNKATÁRSAKKAL

Decemberben ismét sikerült megszervezni a Philothea Klub munkatársainak és önkénteseinek közös karácsonyi vacsoráját. Az egész évre visszatekintő kálaadó alkalom jó megállónak bizonyult az ünnep előtti felgyorsult hétköznapokban és nagyszerű lehetőség volt egy helyen látni és találkozni mindazokkal az emberekkel, akik a Philothea Klub motorjaként segítenek működtetn  megannyi programot. Külön öröm, hogy évről évre több önkéntes munkatársat köszönthetünk a csapatban, akik néhány évvel ezelőtt a Philothea valamely programjának résztvevői voltak.

 ADVENTEZÉS

A Philothea klub egy több, mint 25 éves hagyománya, hogy minden adventben a közösség egy-egy családjánál gyűlűnk össze vasárnap esténként közös elcsendesedésre, az ünnepre való készülődésre, lelki hangolódásra és gyújtjuk meg az éppen soron következő gyertyát. Az első alkalommal a Philotea székhelyén fogadtuk a közösséget, majd ezt követte R. Szabó István, Péterffy Csilla és Szabó Móni családja, akik az adventi alkalmak házigazdái voltak. Jó érzéssel töltött el a közösség élményének újboli, családias közegben való megtapasztalása, ami közelebb hozta mindannyiunk számára a karácsony valóságát és a közösség erejének fontosságát.

MUNKATÁRSAK VOLTAK

Különböző programokban és tevékenységekben idén is sok önkéntes segítette a munkánk. A programvezetőknek és önkénteseinknek köszönjük a kitartásukat és szabadidejüket, amellyel hozzájárultak programjaink működéséhez.

Iskolai projekt: Belényesi Gabriella, Fazakas József, Madaras Zsuzsa, Máthé Annamária, Szász Noémi, Székely Lenke.

FeltöltŐ: Mathe Annamaria, Madaras Zsuzsa, Makai Monica , Marton Ágota, McAlister Kitty, Nagy Aladár, Orbán-Balásy Kata.

Gyerektábor: Balmocz Lehel, Belényesi Gabriella, Biró Botond, Geréb Anna, Geréb Gáspár, Jankovits Piroska, Kovács Tünde, Madaras Zsuzsa, McAlister Kitty, McAlister Magdolna, Mia Günthner, Miklós Fábián Dániel, Nagy Aladár, Ozsváth Beata.

Játékos románóra: Simonfi Éva, Varga Csilla

Német gyerekklub: Balmocz Lehel, Mia Günthner.

Tiniklub: Balmocz Lehel, Belényesi Gabriella, Budai Hunor, Madaras Zsuzsa.

Tinitábor: Balmócz Lehel, Bán Attila, Belényesi Gabriella, Bodurian Péter, Budai Hunor, Flóra Katinka, Geréb Anna, Fosztó Mátyás, Fosztó Becsky Panna, Jankovits Hunor, Lukács Róbert Zoltán, Madaras Zsuzsa, Nagy Aladár, Simon János, Ternei Orsolya, Virginás Ibolya, Visky Ábel.

Vakációs gyerekklub: Balmocz Lehel, Belényesi Gabriella, Madaras Zsuzsa, Mia Günthner, Puskás Enikő.

KÖSZÖNET

Köszönetet mondunk a programszervezőknek, akik önkéntes munkájukkal hozzájárultak a Philothea Klub tevékenységeinek megvalósulásához. Köszönjük azoknak, akik imádságban hordozták a Philothea Klub munkáját, akik tanácsokat adtak vagy figyelmeztettek, és nem utolsó sorban azoknak, akik anyagilag támogatták a Philotheát és programjait.

Köszönetet mondunk a külföldi és belföldi támogatóinknak, akik segítsége nélkül nem működhetne a teaház, illetve akik különböző programokat, rendezvényeket támogattak:

 Arz Annamária

 Blythswood Care

 BGA ZRT Alapítvány

 CE Krisztusért és Egyházáért Szövetség, Marosvásárhely

 CVJM Sachsen Anhalt, Németország

 CVJM Halle

 CVJM Wittenberg

 Dorcas Otthon, Marosvásárhely

 Stichting Tabitha

 Elisabeth és Josef Freise

 Gottfried Mundschick

 Helma és Knut Mühlmann

 Help 4 Change

 Lazarenum Alapítvány

 Marco és Teri Roest

 Marianne Eichholz

 Megadata SRL

 Moldován Beáta

 PC House, Marosvásárhely

 Philothea Klub tagjai

 Svájci támogatók

 Therézia Kft

Volker Schmidt

Leave Comments