Hírlevél 2021

blog-img

15, February, 2023Posted by :philothea_klub(0)Comments

Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az Úr – : békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek.” ( Jer 29:11)

Kedves Barátaink!

A fenti igevers kísérte végig a 2021-es évünket, amely nagyon sok munkával, tervezéssel, szervezéssel és megvalósítással volt tele, de amelynek során végig éreztük a gondviselést, az isteni jelenlétet. Ebben az évben voltak programjaink, amik megszűntek, mások el- vagy újraindultak, de az emberi erőlködés mellett mindig az isteni kirendelés volt, ami továbblendített egy-egy krízisponton.

Összességében egy nagyon színes, programokkal, kalandokkal, élményekkel teli évet tudhatunk magunk mögött, hálásak vagyunk mindezekért.

ÖRÖMHÍRKLUB GYEREKEKNEK és BIZTOS SZIKLA KLUB

Az Örömhírklub és Biztos Szikla Klub Schuller Csilla és Zoltán vezetésével 2021 júliusáig, a nyári vakáció kezdetéig működött a Philothea keretein belül. Az új tanév kezdetétől Csilla és Zoli saját székhelyükön folytatták az alkalmakat. Bár a legkisebbeknek nem sikerült még pótolni ezt a programot, de az V-VII osztályosok számára új önkéntesekkel indítottuk útjára új, heti rendszerességű csoportfoglalkozásainkat.

ŐSZI KAVALKÁD

Az új tanév kezdetén a Tiniklub fiataljaiból néhányan bevonodtak az újonann indult V-VII osztályosoknak szóló Őszi Kavalkád programunkba. A gyerekeknek minden pénteken délután másfél óra keretében szervezzünk színes, érdekes, interaktív, közösségépítő programokat. A sok játék és éneklés mellett volt, hogy kézműveskedtünk, az állatkertbe látogattunk, vagy éppen a vár udvarán szerveztünk csapatos vetélkedőt. Nagyon jó látni, hogy nemcsak a gyerekek élvezik a nekik szóló kalandokat, de a fiatalok is bevonódnak, örömmel vesznek részt a szolgálatban.

TINI KLUB

Az elmúlt évben a Tini klub programjait is sikerült nagyon színesre és élménydúsra alakítani. A különböző kirándulások és természeti-társadalmmi érzékenyítő programokon túl tematikus is alkalmaink is voltak, amik keretében különböző témákat dolgoztunk fel egész év során. Meghívottjaink segítségével

beszélgettünk például a mindannyiunkban lejátszódó harag útjáról, a verbális agresszióról, de szintén meghívottak, saját életünkön keresztül igyekeztek beavatni a fiatalokat a párkapcsolatok küzdelmeibe és buktatóiba, örömeibe és kihívásaiba, de szó esett még az önszeretet-önzés bonyolult kérdéséről is. A témákat a Szentírás fényében vizsgáltuk meg, személyes megosztással, hitélményekkel. Sokat feszegettük saját és egymás határait, sokat fejlődtünk is egymás által.

A tematikus alkalmakon túl nagy szerepe volt a közös kirándulásoknak is a közösség építésében: Erdély különböző tájain, vidékein jártunk Székelyvéckétől a Maros völgyéig és esetenként ez összekapcsolódott egy-egy karitatív akcióval is, mint például tölgycsemeték ültetésével Csíkszentdomokoson, vagy a Degenfeld-kastély udvarának parkosításával, virágültetéssel.

A sok közös akció nemcsak a közösséget építette, de a társadalmi felelősségvállalás kérdését is felélénkítette a fiatalokban. Sokan érezték úgy közülük, hogy nem csak fogyasztói szerepben szertnének megmaradni, hanem saját idejükkel, energiájukkal járulnának hozzá a közösség további építéséhez. Így történt, hogy egy csoport fiatal a ’Tekerj egy jó célért!’ adománygyűjtő akcióba benevezve segítette a Tinitábor költségvetését, vagy éppen a kisebbeknek szóló programokba nevezett be önkéntesként, hogy visszaadjon valamit a közösségnek és az utánuk következő generációnak abból, amit kapott.

FŐZŐMŰHELY

A tavalyi évben beindult és a fiatalok körében népszerűvé vált program, a Főzőműhely idén június végéig működött. A bekapcsolódó fiataloknak sok új receptet sikerült megtanulni, és a tapasztalat mellett a közös étkezésnek érezhetően nagy közösségformáló ereje is volt. Az itt szerzett tudást már többen közülük saját kis otthonukba vagy albérletükben hasznonsíthattak. A népszerűségre és hasznosságra tekintettel reméljük, hogy jövő évben sikerül újraindítani ezt a programot a fiatalok számára.

ISKOLAI PROJEKT

Az évek során hagyományossá vált Házasság hete programsorozatban hét év után először nem tudtunk részt venni a járványügyi korlátozások miatt. Az iskolai projektek viszont nem maradtak el, több iskolában is népszerűvé váltak az osztályfőnöki órák. Sokan kerestek meg igényeikkel csapatépítés vagy éppen személyiség- és jellemfejlesztés céljából.

A 2021-2022-es tanév kezdetétől összesen hat osztályban, 135 diáknak tartottunk 3-4 alkalmas osztályfőnöki órákat témától függően. A diákok pozitívan értékelték a foglalkozásokat, több helyről jelezték, hogy egyéb témákban is szeretnének még visszahívni, hogy hasonlóan interaktív módon dolgozzunk fel bizonyos, a fiatalokat érintő kérdéseket

VAKÁCIÓS GYEREKKLUB

Idén a tavaszi és őszi vakációban egyaránt sikerült az VVII osztályosoknak megszervezni és megtartani a vakációs gyerekklubot. A nagy népszerűségnek örvendő gyerekprogram sok kalandot és élményt tartogatott a kicsik számára, akikkel igyekeztünk az alkalmak nagy részében a szabadban lenni és izgalmas programokkal megtölteni az együtt töltött időt.

A tavaszi szünetben csapatépítő játékokat és különböző vetélkedőket játszottunk

a vár udvarán, de madérlesen is jártunk a Milvus csoport által vezetett tevékenységen keretén belül. A természetközeli programok mellett ellátogattunk még a Rhédeykastélyba is, ahol a szépen és körhűen berendezett szobákat végigjárva izgalmas történeteket hallhattunk az angol királyi család erdélyi őseinek életéről. A nagy érdeklődéssel végigjárt kastély-túra után azonban minden kis gyerekklubos cukrász szerepét öltötte magára és a Sóváradi Házi Fagylalt műhelyébe látogatva nem csak kóstolhattunk, de mi magunk és készíthettünk egy nagy adag almás-fahéjas fagylaltot.

A hűs és izgalmas tavaszi vakációs gyerekklub után az őszi szünetben is igyekeztünk kreatív és színes programokat varázsolni a gyerekeknek: ismét jártunk a várban, tettünk egy látogatást a Somostetőre és az állatkertben is jártunk. Minden helyszínen nagy szerep jutott a közösség- és csapatépítésnek, jó hangulatú játékok és vetélkedők sora tette élménydússá a vakációs napokat.

NÉMET GYEREKKLUB

A tavalyi év után idén ismét érkezett németországi önkéntesünk, aki átvette a kezdő és haladó német gyerekklubok előkészületeinek és kivitelezésének szerepét. A gyerekek körében egyre népszerűbbé váló csoportfoglalkozásra már nemcsak alsó tagozatról, hanem felsőbb osztályokból is érkeznek, így reméljük, hogy jövőre is lesz folytatá

TINI-TÁBOR

Helyszín: Bucsin, Hargita megye Időpont: 2020. augusztus 4.-9. 

Időpont: 2020. augusztus 4.-9.

Célcsoport: 16-22 év közötti fiatalok, 38 fő

Az idei tábor a syabadság témakörére építve fontosnak tartottuk olyan értékeket és életszemléleteket átadnia fiataloknak, amelyek jó kapaszkodók lehetnek az élet hozta nehézségek áthidalásán. Az elmúlt időszak többszörösen tette próbára minden korosztály, így a tinédzserek helytálló és adaptációs képességét is. A tábor ideje alatt körbejárt szabadság témaköre pedig hatékony segítség lehet a résztvevők számára, hogy a későbbiekben bátran nézzenek szembe minden olyan helyzettel, ami kihozza őket a komfort zónájukból és a kihívások közepette is sikerüljün megteremteniük és megélniük belső szabadságukat.

Minden nap egy előadás és két kiscsoportos beszélgetés közben dolgozhatták fel a témáról hallott új információkat és beszélhették meg azokhoz fűződő saját élményeiket különböző szakemberek vezetésével. Elsők között szó volt a szabadságról általában, az azt meghatározó és befolyásoló tényezőkről, de szó esett még a szabadságról a családi  és baráti kapcsolatokban, illetve az önmagunkban és az Istennel megélt szabadságról is.

A műhelyek és szabadidős programok helyet adtak különböző tevékenységeknek, amelyben elmélyülve szintén a szabadság élményét élhették meg a fiatalok – így például a zeneműhely, férfiműhely,párkapcsolati- és bibliodráma műhely keretén belül, vagy a minden délután helyet kapó sportesemények során.

A résztvevők közül többen érkeztek szorvány településekről – Máramaros, Bihar, Szilágy, Kolozs, Maros és Hargita megyéből , de gyermekotthonokból is fogadtunk résztvevőket (Dorcas, Lídia, Szent Erzsébet).

Az önkéntes munkatársi csapat pedig idén is sokféle szakemberből tevődött össze: coach, tréner,pedagógus, szociálpedagógus, bölcsész, nyelvész, lelkész, lelkigondozó, pszichológus, filmrendező, kommunikációs szakember, divattervező, orvosi asszisztens. A 38 résztvevő nagyon sok élménnyel gazdagodva, feltöltődve és különböző életszemléleti- és vezetési stratégiákkal felvértezve, sok új barátot szerezve hagyta el a tábort és várja a következő évi találkozást.

GYEREKTÁBOR

Az Örömhír és Biztos Szikla Klub megszűnése után kérdésessé vált az idei gyerektábor sorsa, de végül a Bonus Pastorral közösen a Hargita Keresztény táborhelyen sikerült egy prevenciós gyerektábort közel 50 résztvevővel és több, mint 10 munkatárssal közösen megszervezni.

A táborban sikeres keresztény sportolók életét elevenítettük fel a gyerekeknek, de a mindennapi tanulságos és izgalmas történetek mellett voltak kézműves tevékenységek, strandolás, szappanbuborék eregetés, bábelőadás, zenés est és tábortűz melletti szalonna sütögetés is.

A tábor nagy élmény volt a gyerekek, de a munkatársak számára is. Az egy hét alatt szerzett élmények sokáig elkísérték a gyerekeket, az őszi programok során is szívesen emlékeztek vissza és meséltek a táborban szerzett tapasztalataikról és lelkesen énekelték az ott tanult énekeket, kicsit visszaidézve a nyári együttlét hangulatát.

KARÁCSONYI VÁSÁR

A Philothea Klub hagyományos Karácsonyi vására idén is megrendezésre került. 13 kézműves állította ki termékeit a Philothea nagytermében, illetve a vásár kínálatát tavalyhoz hasonlóan online formába is elérhetővé tettük. Örömünkre szolgált, hogy ismét részt vehettünk az angyalkodásban és teret tudtunk biztosítani a helyi kis kézműves termelők és vásárlók találkozásához. Ugyanakkor többen betértek könyveket vásárolni, de találkozni is.

ÉVZÁRÓ A MUNKATÁRSAKKAL

Decemberben idén is sikerült megszervezni a Philothea Klub munkatársainak és önkénteseinek közös karácsonyi vacsoráját. Az egész évre visszatekintő hálaadó alkalom jó megállónak bizonyult az ünnep előtti felgyorsult hétköznapokban és a régi munkatársak közül többen is meglepetéssel fogadták a vacsora vendégeit, akik közül sokan a Philothea valamely programjának résztvevői voltak néhány évvel ezelőtt.

ADVENTEZÉS

A tavalyi évben kimaradt, de a 25 éves hagyományt újra életre keltve, idén ismét sikerült megszervezni a közösségi adventet. Minden vasárnap egy-egy családi házban gyűlt össze a közösség és egy áhítat keretében gyújtottuk meg az éppen soron következő gyertyát. Jó volt újra találkozni az ünnepen, együtt lenni a várakozásban.

MUNKATÁRSAINK VOLTAK

Különböző programokban és tevékenységekben idén is sok önkéntes segítette a munkánk. A programvezetőknek és önkénteseinknek köszönjük a kitartásukat és szabadidejüket, amellyel hozzájárultak programjaink működéséhez.

  •  Iskolai projekt: Belényesi Gabriella, Fazakas József, Madaras Zsuzsa
  •  Tiniklub: Balmócz Lehel, Belényesi Gabriella, Budai Hunor, Madaras Zsuzsa, Székely Hanna
  • Főzőműhely: Katona Zsuzsi
  • Biztos Szikla klub: Schuller Csilla, Schuller Zoltán, Barát Áron, Kövesdi Mátyás, Nemes Kovács Krisztián, Miklós Izabella, Kiss Orsolya
  • Örömhírklub: Huszár Rozália, Schuller Csilla, Schuller Zoltán
  • Őszi Kavalkád: Balmócz Lehel, Budai Hunor, Madaras Zsuzsa, Marton Ágota, Makai Monica, McAlister Kitty, Orbán-Balásy Kata, Nagy Aladár.
  • Gyerektábor: Bartha Éva, Balmócz Lehel, Geréb Anna, Geréb Gáspár, Kovács Tünde, Kovácsi Zsolt és Enikő, Madaras Zsuzsa, McAlister Magdolna.
  • Tinitábor: Balmócz Lehel, Bán Attila, Belényesi Gabriella, Budai Hunor, Geréb Anna, Lukács Róbert és Anna, Madaras Zsuzsa, Simon János, Székely András és Hanna, Visky Ábel
  • Vakációs gyerekklub: Balmócz Lehel, Madaras Zsuzsa, Makai Monica, McAlister Kitty, Nagy Aladár, Orbán-Balásy Kata, Vass Ilma
  • Német gyerekklub: Milena Friedlaender, Mia G., Balmócz Lehel

 KÖSZÖNET

Köszönetet mondunk a programszervezőknek, akik önkéntes munkájukkal hozzájárultak a Philothea Klub tevékenységeinek megvalósulásához. Köszönjük azoknak, akik imádságban hordozták a Philothea Klub munkáját, akik tanácsokat adtak vagy figyelmeztettek, és nem utolsó sorban azoknak, akik anyagilag támogatták a Philotheát és programjait.

Köszönetet mondunk a külföldi és belföldi támogatóinknak, akik segítsége nélkül nem működhetne a teaház, illetve akik különböző programokat, rendezvényeket támogattak:

Arz Annamária

Blythswood Care

CE Krisztusért és Egyházáért Szövetség, Marosvásárhely

CVJM Sachsen Anhalt, Németország

CVJM Halle

CVJM Wittenberg

Dorcas Otthon, Marosvásárhely

Stichting Tabitha

Elisabeth és Josef Freise

Gottfried Mundschick

Helma és Knut Mühlmann

Help 4 Change

Initiative Christen für Europa e.V.

Marco és Teri Roest

Marianne Eichholz

Moldován Beáta

PC House, Marosvásárhely

Philothea Klub tagjai

Svájci támogatók

SC Imago Picta SRL

Therézia Kft

Volker Schmidt

Leave Comments